Hyperloop капсула разви почти звукова скорост

Hyperloop капсулата се движи във вакуумна тръба, използвайки магнитната левитация
(снимка: Korail)

Южна Корея постави световен рекорд за скорост на транспортните капсули от типа Hyperloop. По време на тестови изпитания по-рано този месец вакуумната капсула е развила почти звукова скорост.

Концепцията Hyperloop, предложена от Илон Мъск, предвижда транспортното средство да постига високи скорости без никакъв шум. Това е възможно благодарение на магнитната левитация, с помощта на която капсулите се движат във вакуумни тунели.

Все още няма серийно произведени Hyperloop капсули, но редица екипи експериментират с тестови образци. Един от тях, представен като демонстрационен модел, премина наскоро изпитания в Южна Корея.

Корейският институт за железопътни изследвания (Korail) е тествал малка версия на капсулата, като е успял да я ускори до 1019 км/ч, което е почти колкото скоростта на звука (343 м/с, или 1234,8 км/ч във въздух), според Business Korea. Предишният рекорд за скорост на Hyperloop също беше поставен от Korail и възлизаше на 714 км/ч.

Южнокорейската Hyperloop капсула постави световен рекорд за скорост
(снимка: Korail)

Южна Корея се надява да пусне Hyperloop транспорт до 2024 г., за да съкрати времето за пътуване между Сеул и Бусан от три часа на 30 минути. Страната вече има високоскоростни влакове по този маршрут, но правителството иска да намали още повече времето за пътуване. Междувременно Сеул тества и летящи таксита.

В началото на ноември Virgin Hyperloop успешно проведе първите тестове на вакуумна капсула с пътници в нея. По време на изпитанията в Лас Вегас, Невада капсулата достигна 172 км/ч, а на „борда” ѝ бяха главният технически директор на Virgin Hyperloop Джош Гигел и ръководителят на отдела за пътнически превози Сара Лучиан. Те пропътуваха 500 метра за около 15 секунди.

По-рано екипът на Virgin Hyperloop проведе повече от 400 теста на капсулата без пътници. През 2017 г., по време на един от тестовете, скоростта достигна 386 км/ч. В бъдеще компанията очаква нейните капсули да развиват 966 км/ч, което също е близо до звуковата скорост.

Коментари по темата: „Hyperloop капсула разви почти звукова скорост”

добавете коментар...

  1. ха

    То при инцидентите със самолет си е даже по-зле. Летиш 1-2 минути надолу докато се разбиеш. Тук моментално си издъхваш…

    В бъдеще дори може трасетата да са вкопани в Земята, за да не са лесно податливи на инциденти.

  2. Anonymous

    Това са експерименти, които едва ли ще видят бял свят.

    Има изключително много технически проблеми, които буквално не си заслужава да бъдат решавани на този етап.

    Подобен транспорт е високорисков – само вижте какво прави атмосферата с вагони-цистерни с изтеглен въздух (т.е. вакуум) – има няколко в Тубата.

    Ако някой иска да разбере какво е да го отнесе ударна вълна движеща се с 343м/с и налягане от 10 тона на кв.м, в Хиперглупа ще има възможност.

  3. Юли

    до Anonymous
    Няма нужда от образователни материали – в статия си го пише:
    Цитат от статията “до 1019 км/ч, което е почти колкото скоростта на звука (343 м/с, или 1234,8 км/ч във въздух)”.
    Забележката ми бе че, разликата между 1235 и 1019 е 1/5 (една пета част) (със закръгляния я направих на 1/4), което не е “почти”.

  4. Anonymous

    скорост на звука – за Юли
    “https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%
    82_%D0%BD%D0%B0_%D0%B7%D0%B2%D1%83%D0%BA%D0%B0”

  5. Юли

    Относно “почти, колкото е скоростта на звука” – 1/4 от нещо не е “почти”

Коментар