Топ 10 ефекта от влиянието на музиката върху хората

Сълзите са един от най-спонтанните ефекти от слушането на музика
(снимка: Sony)

Нов доклад разкрива удивителните начини, по които музиката оказва въздействие върху живота ни всеки ден и как тя ни влияе физически и психически повече, отколкото предполагаме.

Научни изследвания доказват, че музиката може да бъде инструмент за регулиране на настроението, като темпото променя в значителна степен емоционалния ни отговор. Мажорните и минорните тоналности могат да извикат всичко от приповдигнато настроение до меланхолия.

Според Д-р Дейвид Люис от Mindlab International, ръководител на изследването, тъжната музика може да ни помогне да преодолеем тежките периоди. „Най-силният емоционален отговор, независимо дали под формата на щастие или тъга, възниква, когато емоцията на една мелодия контрастира емоционално с тази на друга, чута непосредствено преди това”, казва д-р Люис.

„Следващия път, когато искате да бъдете в приповдигнато настроение или да си върнете енергията с помощта на музиката, си направете музикален сандвич. Пуснете си песен, която ви натъжава, точно преди песен, която ви кара да се чувствате весели, положително настроени и оптимистични. По този начин въздействието на приповдигнатата песен ще стане още по-голямо”, споделя той.

Д-р Дейвид Люис разглежда различните начини, по които музиката влияе на нашето тяло, съзнание и емоции, от подобряване на паметта, до сърдечна честота, разширяване на зениците и предизвикване на сълзи, включително подпомагане на съня и създаване на усещане за щастие.

Топ 10 ефекта, които музиката има върху нас:

  • Сълзи
  • Подобрена памет
  • Щастие
  • Забавяне, успокояване или ускоряване на сърдечната честота
  • Въздействие върху нашите действия
  • Изграждане на приятелства и връзки, дори и оформяне на собствената идентичност
  • Създаване на „лечебен” ефект
  • Подпомагане на съня
  • Усещане за мравучкане по гръбнака и настръхване на кожата
  • Разширяване на зениците и задействане на реакцията „бий се или бягай”

Музиката е и мощен сигнал, който ви кара да си спомните, често в ярки детайли, отдавна забравени емоционални преживявания. 88% от запитаните в Европа признават, че имат спомен, в който музиката играе важна роля. Тя може да повлияе на начина, по който функционира съзнанието, като в не по-малка степен влияе и на начина, по който ние се държим и реагираме на другите около нас.

Слушаме средно над 285 часа музика годишно (12 пълни дни), което означава, че тя има уникалната възможност да направи нашия живот по-лек и в тези тежки времена. 80% от хората твърдят, че желаят да слушат повече музика, тъй като знаят, че тя е полезна за физическото и психичното им здраве.

Разкритията на д-р Дейвид Люис са нагледно представени в два завладяващи видеоклипа, които ни подканят да експериментираме сами и да проверим как се чувстваме след гледането им. В тях са използвани мощни високоговорители на Sony – High Power Audio MHC-V83D, създадени на базата на данните от проучването на д-р Дейвид Люис.

Коментар