IIoT може да даде устойчивост на електро-мрежите

Електрическата мрежа с IIoT сензори помага за ограничаване на щетите при бедствия
(снимка: CC0 Public Domain)

Климатичните бедствия през последните години стават все по-осезаеми, все по-остри, все по-непредсказуеми. Щетите от тях със сигурност са колосални. Интелигентните електропреносни мрежи обаче биха могли да осигурят повече устойчивост на доставчиците на комунални услуги.

Човек не може да не се замисли колко големи щети и загуби на живот биха могли да се избегнат, ако работеше технология като Индустриалния интернет на нещата (IIoT) – с нейната способност да предава информация в реално време от кризисни точки и да анализира данните своевременно.

„Природните бедствия нарастват сериозно“, казва Мат Смит, старши директор по управление на мрежите в Itron – фирма, която предлага решения за управление на енергията и водите за комуналната индустрия. „В резултат на това възстановяването може да струва скъпо без необходимата подготовка и реакция“, допълва той, цитиран от Tech Republic.

В сектора на комуналните услуги интелигентните сензори, базирани на IIoT, вече помагат на организациите да се подготвят по-добре за бедствия, като използват силата на мрежовите устройства и усъвършенствания анализ.

„Например, ако даден стълб падне по време на буря, сензорите могат да открият повредата и аварийните екипи бързо ще бъдат предупредени за местоположението на проблема“, казва Смит. „Захранването бива изключено автоматично, за да се предотвратят пожари и други възможни последици, а времето, необходимо за физическо поправяне на стълба и възстановяване на захранването, става по-кратко – работата е по-ефективна“.

Съкратеното време за реакция помага за ограничаване на загубите при бедствия. Възможностите за предсказване пък могат да помогнат на комуналните дружества да избегнат или сведат до минимум проблемните ситуации изобщо.

Например, електрическа мрежа с IIoT сензори може да открие и докладва къде има растителност, която влиза в контакт с електропроводите, и да препоръча изпращане на бригада за прочистване на растителността, преди да възникне пожар или да се скъса електропровод. В земетръсни райони сензорите могат да откриват движенията на земята, а анализаторите да предскажат къде е възможно да възникнат най-големи щети.

„Предиктивният анализ помага на потребителите да разберат настоящите и потенциалните заплахи за бързо справяне и постигане на най-добри резултати“, казва Смит. „Освен това IIoT издава предупреждения и може да информира засегнатите граждани с актуална информация“.

Наред с това електро-дружествата могат да използват анализи, за да откриват и отстраняват проблеми като скъсани или паднали проводници, преди да се създадат опасни условия. След като сензорите открият проблем, анализът на данните може да помогне за разбиране на всички съпътстващи условия, които биха могли да изострят проблема, така че аварийните бригади незабавно да реагират възможно най-адекватно.

„Засиленият мониторинг е друг важен инструмент за смекчаване на заплахите за безопасността при природни бедствия“, казва Смит. „Например, по време на буря, екипите получават данни в реално време за производителността на системите, потенциалните опасности и заплахи и възможните щети”.

Така например, ако дърво падне върху електрически преносни линии, комуникационните мрежи могат да позволят автоматично управление на повторното пускане, като своевременно пренасочат захранването към възможно най-много клиенти.

Това са полезни функции, но те изискват да се обърне особено внимание и на кибер-сигурността. С нарастване на злонамерения софтуер и рансъмуера е от първостепенно значение да се въведат най-високо ниво предпазни мерки.

При добро управление технологията на индустриалния IoT може да се използва за автоматизация на дистрибуцията, развитие на т.нар. интелигентен град и усъвършенстваните мрежи от IIoT сензори.

И това не е всичко. Интелигентната мрежа може да направи възможно технологиите да автоматизират комуникацията по време на природно бедствие. Това позволява дистанционно превключване и пренасочване на захранването, за да се подобри времето за реакция и безопасността.

Устройствата в полеви условия могат да се координират помежду си автоматично и в реално време, като помагат да се идентифицират конкретни места, които са проблемни.

С помощта на технологиите за интелигентни електропреносни мрежи могат да се подобрят ефективността на интелигентната мрежа, надеждността и безопасността. Т. нар. „разпределена интелигентност“ предоставя задълбочен поглед над цялостната система и данни в реално време за прецизен контрол и управление на мрежата.

Всичко това създава мащабируема, устойчива и сигурна платформа с възможности за ясно разбиране на ситуациите, бързо и адекватно реагиране, ефективно смекчаване на проблемите.

Коментари по темата: „IIoT може да даде устойчивост на електро-мрежите”

добавете коментар...

  1. Фофу

    конспиратора Ами то за всеки звОчи различно. Наспроти мозъчния багаж е.

  2. конспиратора

    по-скоро звОчи кат конспераця за следене … всичко сочи в таа посока

Коментар