Носимо устройство следи изкъсо служителите

Технологията за следене разчита на устройство, което служителите носят на ремък около врата

Технологията за следене разчита на устройство, което служителите носят на връзка около врата

Британски компании тестват технология за проследяване на местоположението и настроението на служителите. Става въпрос за използване на устройства, които следят гласа на служителите, походката и нивото на стрес.

Най-малко четири организации тестват новата технология. 90% от служителите са приели доброволно да участват в програмата, съобщи британското издание ITProЕксперименти с технологията на Humanyze провеждат в момента голяма банка, компания за магазинна търговия и някои подразделения на националната здравна служба.

Технологията разчита на следящо устройство, което служителите носят на връзка около врата, подобно на бадж. То събира информация с помощта на Bluetooth, акселерометър, GPS и микрофон за проследяване на местоположението. Следи се също езикът на тялото, а нивото на стрес се оценява чрез анализ на гласовите интонации по време на разговори, но устройството не записва тяхното съдържание.

Тази джаджа, подобна на бадж, следи всичко, което се случва с даден служител във фирмата

Тази джаджа, подобна на бадж, следи всичко, което се случва с даден служител във фирмата

Устройството оценява колко време продължава разговорът, с кого се води, тона на гласа, нивото на активност и динамиката, т.е. колко чести са прекъсванията, разказва изпълнителният директор на Humanyze Бен Уейбър. На базата на тези данни се получава подробна информация за това как хората общуват помежду си и колко са възбудени физиологически, като това позволява да се предскаже доколко ще бъдат продуктивни и щастливи в работата си.

Технологията е способна също да разпознава дали служителят спи добре, прекъсва ли често своите колеги, дали ползва асансьора или се качва по стълбите, подготвен ли е за оперативките сутрин.

Проектът очаквано повдигна въпроси за неприкосновеността на личния живот. Тези устройства са част от по-мащабен преход към култура на наблюдение на работното място, коментира Пам Каубърн, директор комуникации в Open Rights Group. Макар че в известна степен контролът е необходим, всеобхватното и натрапчиво наблюдение може да се окаже непродуктивно за ефективното управление и обучение.

Служителите не са били принуждавани да носят устройствата, но повечето от тях доброволно са приели да участват в експеримента. Въпреки това, според Каубърн, служителите може да почувстват натиск, когато им предлагат да носят устройства за наблюдение, тъй като се боят да не бъдат дискриминирани, ако откажат.

Коментари по темата: „Носимо устройство следи изкъсо служителите”

добавете коментар...

  1. Фофу

    И задрънчаха вериги в главите на червените баби и трепнаха сърцата от радост. Водка и казачоци ще има на утрешното партийно събрания. Показаха си рогата тия мръсни капиталисте и империалисте. Заплати по 2, 3 хил евро ли, а сега да видим как ще обърнете емиграцията към страната на свободата на другаря Путин.

    Този път е краят.

    Крайно време беше, има няма 100 години чакаме.

  2. Anonymous

    AFTER slavery in reed plantations come and “slavery of the 21st century!”
    СЛЕД робство в тръстикови плантации дойде и “робството на 21 век!”

  3. Димитър Иванов

    Сещам се за добър ъпдейт за следене на напрежението – добре е да отброяват броя пърдене, сигурно може да изкарат някаква връзка в корелация с другите данни!

  4. Димитър Иванов

    Доброволци, хахах хаха ха, мани мани..

  5. The Dark Lord

    Странно защо се сещам за робството и веригите на врата…

  6. Anonymous

    1984. Големият брат те наблюдава и само посмей да ни си “доброволец”.

Коментар