ЕС тества готовността си за кибератаки

„Вече имаме действащи процедури за колективен отговор на киберкриза на европейско равнище”, заяви изпълнителният директор на ENISA проф. Удо Хелмбрехт

„Вече имаме действащи процедури за колективен отговор на киберкриза на европейско равнище”, заяви изпълнителният директор на ENISA проф. Удо Хелмбрехт

Над 400 специалисти в сферата на киберсигурността от целия ЕС изпробваха готовността си за отговор на кибератаки чрез еднодневна симулация, организирана от Агенцията на ЕС за мрежова и информационна сигурност (ENISA). В учението Cyber Europe 2014 участваха специалисти от публичния и частния сектор от около 200 организации. Симулиран бе сценарий на близка до реалния живот мащабна заплаха за киберсигурността, съобщи Европейската комисия.

CyberEurope2014 е най-голямото и най-сложно учение от подобен род, организирано досега в Европа. Във фокуса на вниманието бяха атаките с цел предизвикване на отказ на услуга, „вандализиране” на уебсайтове (атаки, при които се променя външният вид на уебсайта), изтичане на чувствителна информация, атаки срещу критична инфраструктура като енергийни и далекосъобщителни мрежи, както и изпробване на процедурите на ЕС за сътрудничество и управление на кризи.

„Преди пет години нямаше процедури за управление на сътрудничеството между страните от ЕС при киберкриза. Днес имаме действащи процедури за колективен отговор на киберкриза на европейско равнище”, заяви изпълнителният директор на ENISA проф. Удо Хелмбрехт.

Според доклада за заплахите за сигурността на ENISA от 2013 г., атакуващите значително са усъвършенствали своите подходи и използваните инструменти. Вече е ясно, че не една или две страни са достигнали зрелост по отношение на действията в киберпространството. Множество страни имат капацитет, който може да се използва за инфилтриране на всякакви обекти – в държавния или частния сектор, за да постигат целите си.

През 2013 г. глобалните атаки в интернет са нараснали с почти една четвърт, като общият брой на нарушенията на сигурността на данни е с 61 % по-висок, отколкото през 2012 г. Всяко от осемте най-крупни нарушения на сигурността на данни е довело до загуба на десетки милиони записи на данни, като е разкрита самоличността на 552 млн. души.

Според оценки на анализаторите, на сектора на киберпрестъпността и шпионажа се падат между 300 млрд. долара и 1 трилион долара от общите годишни загуби за 2013 г.

Европейската комисия призовава за разработване на национални планове за действие при извънредни ситуации и за провеждане на редовни учения, при които да се изпробват реакцията при мащабен инцидент с мрежовата сигурност и възстановяването след подобна авария.

При учението CyberEurope2014 се симулират мащабни кризи, свързани с критични информационни инфраструктури. Очаква се експерти от ENISA да публикуват доклад с основните заключения след края на учението.

Коментари по темата: „ЕС тества готовността си за кибератаки”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Saevar,
    Кой знае дали са руснаците, или са си просто много технологично развити “тъмни” САЩ субекти. Трябва да се завърне студената война и затова се появяват подобни статии.

    Ембаргото срещу Русия води до същия ефект. За съжаление не е съвсем очаквания, защото Русия има вече шансове за развитие и възможност за подобряване на Китайско Руските търговски отношения (нещо, което САЩ не желае).

  2. Saevar

    за Dos и DDoS съм съгласен ама останалото е след дъжд качулка, руснаците от 2007-а година хакват ЕС и Сащ и чак преди 2 години започнаха да се усещат …ето ви инфо:
    thehackernews.com/2014/10/APT28-Russian-hacker-cyber-espionage.html

Коментар