Google сближава Chrome OS и Android

Достъпът до магазина за приложения Google Play ще повиши значително интересна към хромбуците  (източник: www.omgchrome.com)

Достъпът до магазина за приложения Google Play ще повиши значително интересна към хромбуците (източник: www.omgchrome.com)

Google предвижда възможност за използване на Android приложения на хромбуци, твърди известният блогър TheWiseYoda, който разполага с нова версия на Chrome OS за разработчици.

При стартиране на първичните настройки на операционата система, на екрана на хромбука излиза предложение за разрешаване на работата с Android. Анализът на системния код на Chrome OS потвърждава намерението на разработчиците от Google.

В един от файловете е открит ред, който свидетелства за предстоящо скорошно пускане на магазина Google Play за платформа Chrome OS. В момента Android приложения могат да работят на Chrome OS с помощта на програмата App Runtime for Chrome (ARC), която е достъпна в бета версия.

В рамките на проекта ARC е възможно също пускане на Android на компютри Mac и Windows РС. Първоначално обаче едва няколко избрани разработчици получиха достъп до ARC, поради което от милионите приложения в Google Play само ограничен брой поддържат ARC.

По-късно разработчиците се сдобиха с програмата ARC Welder, която позволява с няколко клика да се пускат всякакви мобилни приложения на компютри с Chrome OS. Този проект поддържа някои функции на Google Play, но липсва възможност за премиални покупки вътре от приложенията.

Google налага все по-успешно своята мобилна платформа. По данни на NetMarketShare, около 61% от смартфоните и таблетите в света работят на Android, докато основният конкурент iOS има дял от 32% и разликата между двете платформи се увеличава.

Но все още Google не може да постигне подобни успехи при ноутбуците. Chrome OS излезе на пазара през 2011 г., а делът й през миналата година достигна скромните 3% от РС пазара, по данни на IDC. Свързването на хромбуците към огромната база от Android приложения може да повиши интереса на потребителите към този тип компютри.

Коментар