Кандидатите за работа изземват властта от работодателите

Търсенето на специалисти расте, а недостигът прави кандидатите „силните на деня”
(снимка: CC0 Public Domain)

Трудовият пазар у нас е неравноправен в момента – има повече свободни позиции отколкото кандидати. В резултат на това „властта” преминава от работодателите към кандидатите за работа, сочи анализ на HR компанията Adecco България.

Смяната на работното място е сериозна крачка в професионалното развитие, което много хора добре планират. Има ли време през годината, когато е най-подходящо да се предприеме тази стъпка? Според HR специалистите, август е най-подходящият месец за подобна промяна.

„Най-доброто време за търсене на нова работа е т.нар. слаб сезон, в който работните процеси в компаниите не спират, но за сметка на това кандидатстващите са много малко. Такива месеци са август и декември. Много хора припознават лятото като време за почивка и използване на планираните годишни отпуски. Затова по-ниската конкуренция увеличава шансовете за успех на активните кандидати”, коментира д-р Ирина Йончева, HR мениджър на Adecco България.

Специалистите отчитат, че служителите са останали лоялни към работодателите си по време на пиковете на ковид пандемията, търсейки сигурност в непредсказуемото развитие на кризата. Сега обаче все повече компании отварят замразени с месеци позиции и все повече служители са склонни към промяна на работното си място.

„В момента имаме неравноправен пазар, в който властта все повече отива при кандидатите за работа, а не при работодателите. Това означава, че има повече свободни позиции отколкото кандидати, затова те стават по-изискващи. Особено видимо е това на ИТ пазара, където наблюдаваме много голяма динамика”, сподели Надежда Василева, директор „Подбор на кадри” в Adecco България.

Има ръст в търсенето на специалисти и съответно недостиг на кадри, което прави кандидатите „силните на деня”. Най-важно за тях си остава възнаграждението, като по принцип кандидатите търсят между 10 и 15% увеличение на заплатата, за да сменят работата си, в случаите, когато са пасивни кандидати, допълни Василева.

Другото задължително условие, което търсещите промяна в кариерата си очакват, е възможността за работа от разстояние. И чак на трето място по важност, според Василева, остава доколко кандидатите оценяват като интересни проектите, върху които ще работят.

Най-трудните за намиране на нови хора позиции винаги са тези, за които няма активно кандидатстващи или са в професионални области с изключително ниско ниво на безработица. Такива са специалистите, които се занимават с финанси, информационни технологии, човешки ресурси.

Често служителите в тези области са с период на предизвестие от 2-3 месеца, което допълнително удължава периода за намиране най-точния кандидат, сочи анализът.

Коментар