Жени и мениджъри от средно ниво ще водят „голямото напускане”

В хибридната работа среда мениджмънтът трябва да намери нови начини да задържа хората си
(снимка: CC0 Public Domain)

Индивидуалните сътрудници и мениджърите от средно ниво са „прегорели” и е още по-вероятно да си потърсят нова работа през следващата година, според проучване на Qualtrics. Третият годишен доклад за тенденциите в опита на служителите за 2022 г. сочи, че 5% по-малко хора планират да останат на текущата си работа, отколкото през 2021 г. Жените на мениджърски позиции от средното ниво на управление са три пъти по-склонни да потърсят нова работа.

Най-значителното намаление на намерението да останат на работните си места през 2022 г. е налице при мениджърите от средно ниво, според проучването, данни от което публикува Tech Republic. Около 69% от анкетираните възнамеряват да се придържат към настоящата си работа през следващите няколко години – а година по-рано това беше позицията на цели 83% от работещите. Над една трета (по-точно 35%) ще дирят нова работа, ако трябва да работят на пълен работен ден в офиса.

В момент като настоящия се очаква от мениджърите да подкрепят психичното здраве на служителите си, казва д-р Бенджамин Грейнджър, ръководител на консултантските услуги относно управлението на служителите в Qualtrics. Сега е важно топ-ръководителите да положат възможно най-големи усилия за запазване на разнообразието, справедливостта и приобщаването на хората си.

Ако мениджърите от различните нива на управление са „прегорели”, те не могат да изпълняват задачата си – не могат да помагат на членовете на екипите си да работят добре, да намират правилните инструменти и да балансират работните натоварвания. Това са проблеми, лъснали по време на проучването, на които е важно да се обърне внимание.

Направеният анализ показва, че от гледна точка на управлението на хората в дадена организация сега се налага да се „изхвърлят старите книги” и „никога да не се поглежда назад”. В новите условия на работа, където средата е „хибридна”, мениджмънтът трябва да намери нови начини да задържа хората си и да направи професионалната им дейност привлекателна.

За сложността на ситуацията свидетелстват още някои данни, излезли наяве при проучването:

  • 29% от служителите няма да си вземат болничен или отпуск, когато имат нужда;
  • 61% от тези, които не биха си взели болничен при болест, посочват като причина голямото натоварване, което имат;
  • 20% се тревожат за проблеми в работата.

Проучването отбелязва, че изобщо не са достатъчни мерки като въвеждането на приложения за психично здраве или даването на една седмица почивка – това не може да облекчи работното „прегаряне” или да спре „голямото напускане”. Истинското решение, според доклада, е „вършенето на упорита работа в основата на проблема – токсична култура, която възнаграждава мъченичеството на работното място пред грижата за себе си”.

Проучването е доста сериозно като мащаб: то включва около 14 000 служители на пълен работен ден в 27 държави. Всички анкетирани са запитани по теми като самочувствие на работното място, взаимоотношения с колегите, усещане за енергичност на работното място.

Ако има една добра новина за работодателите, това е, че служителите се чувстват по-енергични през последната година. Освен това 50% от работещите посочват, че физическото и психическото им благополучие действително се е подобрило, откакто работят от разстояние.

Докладът препоръчва на мениджърите да предприемат следните стъпки за подобряване на благополучието на служителите си през 2022 г.:

Практикувайте това, което проповядвате: служителите трябва да виждат своите бизнес-лидери да работят разумно време, да полагат усилия, за да отделят лично време;

Говорете за психичното здраве: служителите казват, че първото нещо, което ги възпира да се грижат за психичното си здраве, е това, че лидерите не говорят достатъчно по този проблем на работа;

Насърчавайте култура на благополучие: обръщайте внимание на това как, къде и кога работата се свършва, създайте у хората добри навици за почивка и грижа за себе си.

Коментари по темата: „Жени и мениджъри от средно ниво ще водят „голямото напускане””

добавете коментар...

  1. flashko

    ‘Що е то жена инженер?’

    Аз знам! То е като морското свинче – нито е морско, нито е свиня.

    Майтап. Просто направих аналогия с лафа за жените шофьори.

  2. Симо

    Що е то жена инженер?

Коментар