Nokia ще възкръсне под ново име – Newkia

Томас Зилиакус стартира проекта Newkia , стъпвайки на специалисти и ноу-хау от Nokia

Томас Зилиакус стартира амбициозния проект Newkia, стъпвайки на специалисти и ноу-хау от Nokia

Бившият топ мениджър на Nokia Томас Зилиакус планира да създаде нова компания, наречена Newkia, която ще произвежда смартфони на база Android и ноу-хау от финландския разработчик.

След като по-рано не успя да придобие контролния пакет акции на Nokia и така да попречи на продажбата на компанията, която стана факт преди броени дни, Зилиакус привлича разработчици от Nokia и ще се опита да я възроди под ново име.

В последните седем години от кариерата си в Nokia, Зилиакус заемаше поста генерален директор за Азиатско-Тихоокеанския регион. Той напусна компанията през 1993 г., като в следващите три години беше неин консултант. По-късно Зилиакус работи в различни телекомуникационни и инвестиционни компании като OpenMobile, S i2i, Scanbuy, Wall Street Finance, S Mobility и в собствената Mobile FutureWorks, с която през 2012 г. направи неуспешен опит  да изкупи контролния пакет акции на Nokia.

В деня на покупката на мобилния бизнес на Nokia от Microsoft Зилиакус заяви в интервю за ZDNet, че тази сделка дълбоко е разтърсила душите на финландците. По неговите думи, заради своето високомерие по време на доминиращата си позиция на пазара, Nokia е пропуснала много възможности. Така например, още през 2003 г. Nokia е разработвала прототип на продукт, подобен на iPhone, но не го е пуснала на пазара, тъй като е преценила, че няма да е интересен за потребителите.

В същото време сделката с Microsoft отразява пълния провал на стратегията за преход към платформа Windows Phone, която Стивън Елоп избра, когато беше назначен за генерален директор на Nokia. Зилиакус напомня, че с избора на нова платформа, компанията, която само преди три години беше уверен лидер на световния пазар за мобилни телефони, се превърна в малък и незначителен бранд. Стойността на сделката с Microsoft възлиза на около 2% от пазарната капитализация на Nokia отпреди 10 години.

Телефоните Nokia са фантастични и хората в компанията все още имат удивителни умения и превъзходно ноу-хау, подчертава Зилиакус. Според него обаче, изборът на Windows като основна операционна система е ограничил техните възможности.

Зилиакус вярва, че Nokia може да постигне успех, ако се откаже от Windows. На тази хипотеза стъпва новата компания Newkia: „Ние ще предложим на най-добрите специалисти в бранша възможност да изградят нов световен лидер в мобилната индустрия, фокусиран върху доминиращата Android платформа”, казва той.

Newkia ще използва технологичното ноу-хау на някои бивши и настоящи инженери на Nokia, но засега не е ясно как новата компания ще реши проблема с интелектуалната собственост, принадлежаща на Nokia. По думите на Зилиакус, Newkia вече се е обърнала към ключови служители на Nokia – бивши и настоящи, които са готови да разработват телефони под управление на Android. Именно те ще формират ядрото на новата компания.

В бъдеще Newkia ще се опита да привлече колкото се може повече служители от финландската компания и да получи от Nokia останалите й интелектулна собственост и производствени мощности. Проектът Newkia ще се развива в Сингапур, където се намира и инвестиционната компания Mobile FutureWorks.

Като съветници на Mobile FutureWorks вече са ангажирани бившият директор на направлението за мобилни телефони на Nokia, основател и президент на Benefon Йорма Ниеминен, бившият генерален директор на Ericsson Свен Кристер Нилсон и бившият председател на борда на директорите на Singapore Telecom Кох Бун Хуи.

Зилиакус планира да отвори подразделение на Newkia във Финландия, заради живеещите там ключови специалисти от Nokia. Компанията ще ползва азиатски производствени мощности и ще продава голяма част от продуктите си именно на този пазар.

Коментар